bčių dúona, medų nešančių bičių surinktos, suneštos ir korio akelėse pieno rūgšties bakterijų suraugintos žiedadulkės. Dėl saldžiarūgščio skonio jos vadinamos bičių duona. Dažniausiai akelėse bičių duona užpilama medumi ir saugoma iki pavasario. Tai lengvai virškinamas, baltymingas bičių (ypač jaunų) ir vyresnių (4–6 parų) perų maistas. Jos sudėtyje yra visų visaverčių baltymų, daug vitaminų (ypač B grupės), riebalų, angliavandenių, pieno rūgšties, kitų retesnių junginių, reikalingų bitėms vystytis. Iš sodo augalų, dobilų, rapsų, viržių surinktų žiedadulkių bičių duona maistingesnė, o iš dilgėlių, gysločių, plūdžių, kanapių, apynių menkavertė. Per metus vidutinė bičių šeima suvartoja apie 25 kg bičių duonos. Nepakenkiant bitėms iš jų šeimos galima paimti 2–3 kg bičių duonos.

bičių duonos gamyba

Ja gydoma inkstų uždegimas, kepenų ir skrandžio, nervų ligos, aterosklerozė, mažakraujystė.

bičių duona

962

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką