biotinas

biotnas, vitamnas H, 2'‑okso‑3,4‑imidazolin‑2‑tetrahidrotiofenpentano rūgštis, organinė medžiaga, tirpstanti vandenyje, etanolyje, atspari šarmų, rūgščių ir temperatūros poveikiui. Biologiškai aktyvus tik biotino D izomeras. Tai įvairių fermentų, katalizuojančių karboksilinimo reakcijas, kofermentas. Svarbus angliavandenių, riebalų, baltymų apykaitai, būtinas normaliam augimui ir kitoms funkcijoms. Stingant biotino kūdikiams gali atsirasti seborėjinis dermatitas, eritrodermija. Suaugęs žmogus biotino hipovitaminoze gali susirgti ilgesnį laiką vartodamas daug žalio kiaušinio baltymo, kuriame yra glikoproteino avidino, vartodamas daug sulfanilamidų, antibiotikų ir kitų vaistų, kurie slopina žarnyno mikrofloros veiklą, kartu ir biotino sintezę. Stingant biotino atsiranda dermatitas, mieguistumas, depresija, skauda raumenis, pykina. Biotino yra mielėse, kepenyse, inkstuose, kiaušinio trynyje, sojų pupelėse, riešutuose, kruopose, mažiau daržovėse, vaisiuose, uogose. Biotiną sintetina žmogaus žarnyno bakterijos. Atrastas 1931, 1942 nustatyta jo struktūra, 1943 susintetintas.

435

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką