Rytų Amerikos burundukas

burundùkai (Tamias, Eutamias), voverinių (Sciuridae) šeimos graužikų gentis. Apie 20 rūšių. Paplitę Šiaurės Amerikoje, tik sibirinis burundukas (Tamias sibiricus) – Šiaurės rytų Europoje ir Šiaurės Azijoje. Kūno ilgis 8–18 cm, uodegos 6–14 cm, masė 80–110 g. Panašūs į voveres, tik galūnės trumpesnės ir uodega mažiau papurusi. Kailis pilkšvas ar rusvas su 5 tamsiomis juostomis išilgai nugaros ir šonų. Gyvena spygliuočių ir mišriųjų miškų zonoje. Vikriai laipioja medžiais. Aktyvūs dieną. Slepiasi urveliuose, kuriuos išsikasa po medžių šaknimis, akmenimis. Minta medžių ir žolių sėklomis, pumpurais, uogomis, vabzdžiais ir kt. bestuburiais. Kaupia maisto atsargas. Žiemą įminga. Veda 1–2 kartus per metus po 4–10 jauniklių. Sibirinis burundukas medžiojamas dėl kailio. Kitos žinomesnės rūšys – alpinis burundukas (Tamias alpinus), Rytų Amerikos burundukas (Tamias striatus).

2656

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką