Cigãjaus ãvys, pusiau plonavilnių avių veislė; viena seniausių pasaulyje. Išvestos liaudies selekcijos metodu Bulgarijoje. 18 a. antroje pusėje iš Bulgarijos pateko į Besarabiją ir Krymą. Į Rusiją įvežtos 19 a. pabaigoje. Cigajaus avys stiprios konstitucijos, taisyklingo kūno sudėjimo, stiprių kaulų. Cigajaus avys judrios, gerai nuėda žolę. Vilnos, kailiai, mėsa ir pienas geros kokybės. Iš Cigajaus avių pieno gaminama brinza (minkštas, sūryme brandintas fermentinis sūris). Avino masė 90–100 kg, ėravedės 50–55 kilogramai. 100 ėravedžių per metus atsiveda apie 130 ėriukų. Nuo avino prikerpama 9 kg, o nuo ėravedės 4,5 kg 9–11 cm ilgio vilnų. Vilnos stiprios, tamprios, naudojamos plaušienos ir popieriaus pramonėje, iš jų gaminama techninė gelumbė. Cigajaus avys paplitusios Bulgarijoje, Kazachijoje, Moldavijoje, Rusijoje, Turkijoje, Ukrainoje, Vengrijoje.

Cigajaus avių veislės avinas

1066

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką