cuknijos, vienametės šilumamėgės moliūginių (Cucurbitaceae) šeimos daržovės. Priklauso paprastojo aguročio (Cucurbita pepo) veislių grupei. Cukinijos kilusios iš Italijos. Augalas kryžmadulkis. Kompaktiško krūmo formos arba leidžia neilgus besidriekiančius stiebus. Lapai dideli, penkiaskiaučiai, padengti šiurkščiais plaukeliais, dažniausiai margai dryžuoti. Žiedai geltoni, skirtalyčiai. Vaisiai pailgi. Jų luobelė žalsvai balta, gelsva, geltona, tamsiai žalia su šviesesniais išilginiais dryžiais. Minkštimas baltas, gelsvai ar žalsvai baltas, standus, sultingas. Vaisiai turi daug vitamino C, karotino, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, fosforo, natrio bei magnio). Švelnaus skonio, tinka dietinei mitybai. Vartojami jauni 6–8 d., 20–30 cm ilgio, 5–7 cm skersmens švieži arba konservuoti vaisiai. Subrendę vaisiai nepraranda gero skonio ir ilgai išsilaiko nuskinti. Derlius baigiamas imti prieš šalnas. Surenkama 40–120 t/ha vaisių. Lietuvoje pradėtos auginti nuo 1970.

cukinijos

cukinija

71

-cukinija

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką