degtinė
degtnė, stiprus alkoholinis gėrimas iš etanolio ir vandens. Būna 38–45 % (tūrio) stiprumo, bespalvė, skaidri, be nuosėdų ir priemaišų. Gaminama taip: rektifikuotas etanolis maišomas su minkštu geriamuoju vandeniu, mišinys filtruojamas pro smėlio, keraminius ir aktyvintosios anglies filtrus, pridedama šiek tiek skonį ir aromatą gerinančių priedų (valgomosios druskos, cukraus, citrinos ir acto rūgšties, natrio hidrokarbonato, medaus, vanilino, aromatinio spirito ir kitų).
Lietuvoje degtinė gaminama nuo 15 a. pabaigos. Iš pradžių valdovo leidimus (pagal propinacijos teisę) ją gaminti ir pardavinėti turėjo bažnyčios, vienuolynai, miestų gyventojai. 1841 degtinės gamyba ir prekyba perėjo valstybės žinion. Iki 19 a. vidurio degtinė buvo gaminama iš žalio grūdų spirito, skiedžiamo vandeniu. 19 a. antroje pusėje imta vartoti rektifikuotą bulvių ir grūdų, vėliau ir melasos spiritą. Lietuvoje degtinę gamina dvi gamyklos (Vilniuje ir Kaune).
1262