flavonoidai: a – katecholis, b – antocianidinas

flavonòidai (lot. flavus – geltonas + gr. eidos – pavidalas), gamtiniai flavono dariniai – augaliniai pigmentai. Geltonos, oranžinės, rausvos, violetinės spalvos kietos medžiagos. Dauguma flavanoidų yra deguonies glikozidai, pvz., katecholis, antocianidinas. Flavanoidų įvairovę ir savybes lemia aglikono hidroksi‑ arba metoksigrupės. Su metalų jonais lengvai sudaro kompleksinius junginius, kurie naudojami spektrofotometrijoje. Atsparumas šviesai, tirpumas, kitos fizikinės savybės, t. p. reaktyvumas priklauso nuo molekulės sandaros. Flavanoidai gaunami iš augalų arba sintezės būdu. Flavanoidų funkcijos augaluose dar nevisiškai išaiškintos. Jie saugo ląsteles nuo trumpabangės ultravioletinės spinduliuotės, patogeninių mikroorganizmų, stabdo mutaciją. Kai kurie flavanoidai, pvz., katecholis, hesperetinas, rutinas, kvercetinas, chalkono dariniai, yra P grupės vitaminai (jie vadinami bioflavonoidais). Arbatos, kavos, kakavos gamyboje, vyndarystėje flavanoidų oksidacijos produktai suteikia maisto produktams savitą skonį, spalvą, kvapą.

927

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką