genetiškai modifikuotas produktas

genètiškai modifikúotas prodùktas, produktas arba preparatas, kuriame yra (arba kurį sudaro) genetiškai modifikuotų organizmų, gautų genų inžinerijos metodais. Pagal taikymo sritį skiriamos 7 genetiškai modifikuotų produktų grupės: genetiškai modifikuoti (arba gauti iš genetiškai modifikuotų organizmų) maisto produktai, genetiškai modifikuoti pašarai ir jų priedai, medicininiai produktai ir vaistai, gauti iš genetiškai modifikuotų organizmų, veterinariniai vaistai, susidedantys iš genetiškai modifikuotų organizmų, riboto naudojimo genetiškai modifikuotų organizmų produktai (tyrimo, plėtros, mokymo tikslams ir negamybinei veiklai), genetiškai modifikuotų techninių (nemaistinių) augalų produktai, iš genetiškai modifikuotų gyvūnų pagaminti produktai, naudojami ne maisto pramonėje. Genetiškai modifikuoti maisto produktai skoniu ir išvaizda nesiskiria nuo įprastų. Specialus žymėjimas ant etiketės rodo, kad produktas ar preparatas yra genetiškai modifikuotas. Jungtinėse Amerikos Valstijose neženklinami. Europos Sąjungoje privalu ženklinti genetiškai modifikuotą maistą, jei jame yra daugiau kaip 0,9 % (masės) genetiškai modifikuotų organizmų kilmės komponentų. Kitose šalyse ženklinama, jei genetiškai modifikuotų organizmų kilmės komponentų yra daugiau (Norvegijoje – 2 %, Japonijoje, Tailande – 5 %, Pietų Korėjoje – 3 %). Europos Sąjungos rinkoje yra įteisinti tik herbicidams atsparios sojų pupelės ir vabzdžiams atsparūs kukurūzai. Daug maisto produktų, kilusių ar pagamintų iš genetiškai modifikuotų augalų (sojos, kukurūzai, rapsai, bulvės, pomidorai, papajos, tabakas, trūkažolės, melionai, moliūgai ir kiti) įteisino Jungtinių Amerikos Valstijų Maisto ir vaistų administracija. 2019 pasaulio rinkoje buvo 48,2 % genetiškai modifikuotų sojų, 16 % rapsų, 13,5 % vilnamedžio, 11 % kukurūzų produktų. Bendras genetiškai modifikuotų pasėlių plotas pasaulyje 2020 sudarė 190,4 mln. ha (iš jų 40 % Jungtinėse Amerikos Valstijose, 30 % Brazilijoje, 13 % Argentinoje, 7 % Kanadoje, 7 % Indijoje, tik 3 % kitose pasaulio dalyse, t. p. ir Europoje). Nors Europos visuomenės požiūris į genetiškai modifikuotus produktus yra atsargus, biotechnologijos procesų, ypač genetinio modifikavimo, naudojimas labai svarbus atrandant naujus būdus maisto gamybai didinti, mitybos medžiagų kiekiui gerinti ir suteikti maisto produktams geresnių savybių. Genetiškai modifikuoti produktai nustatomi molekulinės biologijos metodais tiriant specifines nukleorūgščių sekas ir (arba) baltymus. Europos Sąjungoje ir Lietuvoje galioja patvirtintos genetiškai modifikuotų organizmų, jų produktų ir gaminių klasifikavimo ir ženklinimo taisyklės, kuriose nurodoma, kad tiekiant į rinką genetiškai modifikuotus organizmus ar genetiškai modifikuotus produktus jų etiketėse bei lydimuose dokumentuose turi būti specialus užrašas, pvz., genetiškai modifikuoti organizmai. Genetiškai modifikuotų produktų importą ir Lietuvos rinkoje esančius genetiškai modifikuotus produktus kontroliuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, veterinarinius preparatus, prekinius pašarus su genetiškai modifikuotais organizmais kiekybiškai ir kokybiškai tiria Nacionalinė veterinarijos laboratorija.

2954

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką