grietinė
dubuo su grietine
grietnė, riebus rūgštus pieno produktas, gautas surauginus grietinėlę grynų pieno rūgšties bakterijų raugu. Būna natūrali arba su maisto priedais (baltymais, mineralinėmis medžiagomis, vitaminais, augaliniais riebalais ir kita), kurie dedami į grietinėlę prieš jos homogenizavimą. Nustatyto (normalizuoto) riebumo homogenizuota grietinėlė termiškai apdorojama 84–94 °C temperatūroje, ataušinama iki 20–26 °C temperatūros, kai rauginama homofermentinių pieno rūgšties bakterijų raugu, ir iki 38–42 °C temperatūros, kai rauginama termofilinių homofermentinių pieno rūgšties bakterijų raugu. Rauginama rezervuaruose arba išfasuota į vartojimo pakuotę iki 16 h, kol grietinės rūgštingumas pasiekia 4,5–4,9 pH. Surauginta grietinė ataušinama iki 4–6 °C temperatūros, 6–48 h brandinama, fasuojama (rauginta rezervuaruose) ir realizuojama.
2913