grdo brandà prasideda, kai maisto medžiagos nebepatenka į endospermą ir sumažėja grūdo drėgmė. Skiriami grūdo brandos 2 tarpsniai: priešpjūtės ir popjūtinis. Priešpjūtės tarpsnis turi 2 brandas: vaškinę ir kietąją. Vaškinės brandos grūdo endospermas vaško spalvos, stangrus, lukštas geltonas. Kietosios brandos grūdo endospermas tvirtas, perpjautas miltingas arba stikliškas, grūdas 10–18 % drėgnumo, veislei būdingos spalvos. Priešpjūtės tarpsniu intensyviai vyksta stambiamolekulių junginių sintezė, lėtėja kvėpavimas. Sėklų daigumas tarpsnio pradžioje nedidelis, vėliau didėja. Popjūtiniu tarpsniu būna visiškoji grūdo branda. Subrendęs grūdas tinkamiausias maistui, perdirbimui, sėklai ir pašarui. Bręsta tik sausi grūdai, kuriuose nėra arba beveik nėra laisvo, t. y. chemiškai nesujungto, vandens. Greičiau grūdai bręsta, kai tarpgrūdinėje erdvėje deguonies būna daugiau. Grūdų brendimą spartinti galima ventiliuojant grūdus sausu šiltu oru.

1631

2127

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką