grūd lakymas būna trumpalaikis ir ilgalaikis. Trumpalaikis grūdų laikymas trunka keletą arba keliolika valandų; taip dažniausiai laikomi grūdai prieš džiovinimą. Grūdai vėdinami, perkasami ar perkraunami, kad nekaistų ir negestų. Ilgalaikis grūdų laikymas: išdžiovinti arba konservuoti grūdai laikomi grūdų sandėliuose. Lietuvoje per javapjūtę grūdų drėgnis būna 22–25 %, todėl jie prieš laikymą džiovinami (iki 14 % drėgnio) ir atšaldomi. Sėkliniai ir maistiniai grūdai dažniausiai laikomi sausi, pašariniai – sausi, atšaldyti ar konservuoti cheminiu būdu. Grūdai atšaldomi dirbtinai vėdinant (pučiamas šaltas ir sausas oras) arba šaldomosiomis mašinomis; gerai išsilaiko iki 0–10 °C temperatūros atšaldyti grūdai. Gerai išsilaiko cheminiu būdu konservuoti grūdai; kaip konservantai yra vartojama karboksirūgštys ir karbamidai. Negenda ir sandariai (dažniausiai metaliniuose bokštiniuose aruoduose) laikomi drėgni pašariniai grūdai.

312

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką