histidnas, 2‑amino‑3‑imidazolilpropãno rūgštis, His, H, C6H9O2N3, aminorūgštis. Molekulinė masė 155,2. Balti kristalai. Tirpsta vandenyje ir etanolyje. Randamas baltymuose, hemoglobine, dipeptiduose (karnozine ir anserine), yra fermentų katalitinių centrų komponentas. Veikiamas fermento histidindeaminazės, skaidomas iki amoniako ir urokaino rūgšties, veikiamas histidindekarboksilazės virsta histaminu. Daugeliui gyvūnų histidinas yra nepakeičiamoji aminorūgštis; žmogaus organizmas, kai kurie mikroorganizmai jį sintetina. Bakterijose histidinas susidaro ATP‑imidazolo ciklo metu. Histidino stoka trikdo medžiagų apykaitą, hemoglobino sintezę.

3060

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką