kakavmedis

kakavmedžio vaisiai

kakãvmedis (Theobroma), sterkulijinių (Sterculiaceae) šeimos augalų gentis. Žinoma apie 20 rūšių. Savaime paplitęs Centrinėje ir Pietų Amerikos drėgnuosiuose atogrąžų miškuose.

Visžalis medis 8–20 m aukščio. Lapai stambūs, ištisiniai, lygiakraščiai. Žiedai maži, dvilyčiai, po vieną arba kelis išauga iš stiebo arba stambiųjų šakų (kauliflorija). Vaisiai dideli, geltoni, oranžiniai, raudoni arba rudi, 15–35 cm ilgio ir 0,5–4 kg masės. Išorinis vaisiaus dangalas kietas. Minkštimas baltas, rausvas, gelsvas arba geltonas, jame 20–60 didelių sėklų. Minkštimas valgomas šviežias, spaudžiamos sultys.

Daugiausia auginamas ir didžiausią reikšmę turi tikrasis kakavmedis (Theobroma cacao). Iš fermentuotų sėklų gaminami kakavos milteliai, spaudžiamas kakavos aliejus, naudojami maisto pramonėje (daugiausia šokoladui gaminti). Kakavos milteliai t. p. gaminami iš dvispalvio kakavmedžio (Theobroma bicolor), stambiažiedžio kakavmedžio (Theobroma grandiflorum) sėklų. Stambiažiedis kakavmedis, siauralapis kakavmedis (Theobroma angustifolium) ir kostarikinis kakavmedis (Theobroma simiarum) auginami kaip vaisiniai augalai dėl kvapaus minkštimo. Kakavmedžio vaisių minkštime ir sėklose yra stimuliuojamai veikiančio medicinoje vartojamo alkaloido teobromino (sausose sėklose apie 3 %).

Didžiausios plantacijos yra Vakarų Afrikos ir Pietų Amerikos šalyse.

849

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką