karameliniai saldainiai

karamèlė (pranc. caramel), saldainiai iš kaitinto cukraus (karamelinės) masės. Būna be įdaro (kietoji karamelė, arba ledinukai) ir, dažniau, su įdaru. Energinė vertė 1570–1950 kJ/100 g. Karamelinė masė gaunama verdant cukraus tirpalą su krakmolo sirupu arba invertuotuoju cukrumi, kurie stabdo cukraus kristalizavimąsi, iki 97–99 % sausųjų medžiagų. Į išvirtą karamelinę masę dedama maistinių dažų, rūgštumą reguliuojančių priedų, kvapiklių, masė aušinama, minkoma, tampoma, kad geriau pasiskirstytų priedai, patektų oro. Iš atvėsusios maždaug iki 70 °C temperatūros karamelinės masės formuojama įvairių formų (tablečių, ritinėlių, pagalvėlių, mažų figūrėlių) kietoji karamelė be įdaro arba karamelė su vaisių, uogų, medaus, likerio, pomados, marcipanų, riešutų, pienišku ir kitu įdaru.

Suformuotos karamelės paviršius, kad būtų ne toks higroskopiškas, įvairiai apdorojamas: blizginamas, barstomas cukrumi, kakavos arba cukraus milteliais ir apliejamas cukraus ir krakmolo sirupu arba skystu šokoladu, aptraukiamas smulkaus cukraus kristalų plutele ir kitaip. Karamelė pakuojama į drėgmės nepraleidžiančią pakuotę.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką