katepsnai (gr. kathepsō – virškinu), ląstelių fermentai endopeptidazės, kurios hidrolizuoja baltymus ir peptidus. Daugiausia randami lizosomose. Katepsinai skiriasi aktyviojo centro struktūra, veikimo sąlygomis (vieni veikia rūgštinėje terpėje – pH 2,5–6, kiti – neutralioje – pH apie 7), specifiškumu substratui. Skiriama tiolinės peptidazės (katepsinai B, C, H, L, S), serino peptidazės (katepsinas G) ir asparto peptidazės (katepsinai D, E). Katepsinai skaido baltymus reguliuojamos proteolizės (autofagijos) metu. Kai kurie katepsinai, suirus ląstelei išėję iš lizosomų, skatina autolizę.

2014

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką