kazenas (lot. caseus – sūris), lieso pieno produktas. Gaunamas iš pieno baltymų (kazeinas). Pagal gamybos būdą skiriamas rūgštinis (baltymams nusodinti naudojama pieno ir druskos rūgštis) ir fermentinis (naudojamas, pvz., šliužo fermentas ir jo gyvūninės, augalinės ar mikrobinės kilmės pakaitalai). Gaminamas iš lieso pieno, kuriame yra iki 0,05 % riebalų. Pienas pasterizuojamas 72 °C temperatūroje, išlaikomas 15–20 s, ataušinamas iki 30–32 °C temperatūros ir kuriuo nors būdu nusodinamas kazeinas (vandenilio jonų rodiklis pH yra 4,5–4,6). Krekėsiai pjaustomi, maišomi, atskiriamos išrūgos, plaunama vandeniu, praplauti kazeino grūdeliai smulkinami ir džiovinami 50–65 °C temperatūroje iki 12 % drėgnio. Išdžiovintas kazeinas ataušinamas, sijojamas, fasuojamas. Pagal paskirtį skiriamas techninis ir maistinis kazeinas, kurio dedama į maisto produktus, kad juose pagausėtų pieno baltymų, t. p. naudojamas medicinos pramonėje. Maistinį kazeiną tirpinant skirtingų metalų (dažniausiai natrio, kalcio, rečiau – magnio, geležies, vario ir kitų) šarminiuose tirpaluose gaunami kazeinatai. Iki aukštos temperatūros (85–95 °C, 1–20 min) pakaitintą liesą pieną nusodinant kalcio chloridu gaunami koprecipitatai – kazeino ir išrūgų baltymų bei kalcio koncentratai. Kazeinatų ir koprecipitatų tirpalai naudojami skysti arba džiovinami. Sausi kazeinatai ir koprecipitatai gerai tirpsta vandenyje, jie yra geri emulsikliai, todėl tinka maisto produktų maistinei ir energinei vertei didinti. Sunkiųjų metalų kazeinatai naudojami medicinoje, geležies ir vario kazeinatai – kūdikių mitybos ir dietiniams produktams. Techninis kazeinas naudojamas klijų, dažų, baltyminių plastikų gamyboje.

2913

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką