kokosų aliejus

kòkosų aliẽjus, kietas aliejus, gaunamas iš riešutinio kokoso vaisių. Baltas arba su gelsvu atspalviu. Tankis 925 kg/m3, lydymosi temperatūra 27–30 °C, lūžio rodiklis 1,4497. Tirpsta daugelyje organinių tirpiklių, netirpsta vandenyje. Ore lėčiau oksiduojasi už kitus aliejus ir neapkarsta. Susideda iš sočiųjų ir nesočiųjų riebalų rūgščių trigliceridų: lauro (44,6 %), miristo (16,8 %), palmitino (8,2 %), oktano (8 %), stearino (0,8–10 %), oleino (2–10,3 %). Gaunamas ekstrahuojant išdžiovintus riešutinio kokoso (Cocos nucifera) riešutų branduolius. Naudojamas maistui (jo ruošimui, virimui, kepimui), margarinui, muilui, kosmetikai, masažo aliejams gaminti, įeina į tepalų, naudojamų metalurgijos pramonėje, sudėtį.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką