kondicionãvimas, sudrėkintų grūdų laikymas tam tikroje temperatūroje. Kondicionuojama šaltai ir karštai. Kondicionuojant šaltai grūdai sudrėkinami 15–20 °C temperatūros vandeniu ir laikomi aruoduose 6–30 h; kviečiai sudrėkinami iki 15–17 %, rugiai – iki 14,5–15,5 % santykinio drėgnio. Kondicionuojant karštai iki 17–20 % santykinio drėgnio sudrėkinti grūdai specialiuose kondicionieriuose 30–40 min šildomi iki 40–45 °C temperatūros, ataušinami ir laikomi aruoduose 6–16 h. Sudrėkinti grūdai išbrinksta, todėl lukštas geriau atsiskiria nuo endospermo. Šaltai kondicionuoti grūdai geriau sumalami, nes geriau atsiskiria lukštas, karštai – ne tik geriau sumalami, bet ir pagerina miltų bei kepinių savybes.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką