konditèrija (lot. condio – pagardinu), saldūs maisto produktai. Be angliavandenių, kai kurios konditerijos gaminių rūšys turi riebalų, baltymų, vitaminų. Energinė vertė dažniausiai 12–25 MJ/kg. Svarbiausia konditerijos žaliava yra cukrus (cukrinė konditerija) ir miltai (miltinė konditerija). Be šių produktų, konditerijos gaminiams naudojami vaisiai, uogos, riešutai, sezamai, saulėgrąžos, pienas ir jo gaminiai, kiaušiniai, kakava, kava, medus, krakmolo sirupas, stingdikliai, maistinės rūgštys ir dažikliai, kvapikliai, prieskoniai ir kiti produktai. Kai kurie dažniau gaminami cukrinės konditerijos gaminiai: chalva, dražė, drebučiai, džemas, irisai, karamelė, kramtomoji guma, marmeladas, pastilė, Rytų saldumynai, saldainiai, šokoladas, uogienė ir kiti. Miltinė konditerija: keksai, meduoliai, pyragai ir pyragaičiai, sausainiai, tortai, vafliai ir kiti. Būna ir dietinių konditerijos gaminių. Daugumą konditerijos gaminių galima ilgai laikyti, juos patogu vartoti kelionėje, žygyje. Lietuvoje konditerijos gaminius pradėta gaminti 19 a. pabaigoje (konditerijos pramonė).

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką