konditèrijos prãmonė, maisto pramonės šaka, gaminanti cukrinius, šokoladinius ir miltinius konditerijos gaminius.

Konditerijos pramonė pasaulyje

2022 pasaulio konditerijos pramonės įmonės pagamino produkcijos už 245,8 mlrd. Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) dolerių, iš jų sausainių – už 27,56 mlrd. JAV dolerių. Jungtinių Tautų duomenimis, 21 a. pradžioje daugiausia cukrinės konditerijos gaminių gamino JAV, Rusija, Vokietija ir Jungtinė Karalystė. Cukrinės konditerijos gaminių grupei taip pat priskiriama džemai, marmeladai ir vaisių bei uogų želė; šių gaminių daugiausia gamino Vokietija. Šokolado ir šokoladinių gaminių gaminama šiek tiek daugiau nei cukrinių, beveik pusę jų pagamina JAV, Vokietija ir Jungtinė Karalystė. Cukrinės ir šokoladinės konditerijos gaminių vienam gyventojui daugiausia gamina Belgija, Šveicarija, Danija, Jungtinė Karalystė, Suomija ir Švedija.

saldainiai

MacRobertsono šokolado fabrike (Australija) moterys pakuoja produkciją (20 a. 2–4 dešimtmetis)

Iš miltinės konditerijos gaminių daugiausia iškepama biskvitų. Ilgai pirmavusi Jungtinė Karalystė 1990 užleido pozicijas Indijai, tradiciškai daug biskvito produkcijos gamina Prancūzija, Vokietija ir Rusija, nuo 20 a. pabaigos – Meksika ir Turkija. Miltinių gaminių grupei priklausančių pyragų, tešlainių, tortų ir panašios produkcijos daugiausia gamina Rusija, Ispanija ir Vokietija. Daugiausia cukrinės konditerijos gaminių eksportuoja Ispanija, Vokietija, Jungtinės Amerikos Valstijos, Kanada ir Jungtinė Karalystė, šokoladinės konditerijos – Vokietija, Belgija, Prancūzija, Nyderlandai ir Jungtinės Amerikos Valstijos.

Didžiausios bendrovės: Mondelēz International (JAV; jai priklauso Mondelez Lietuva Production), Mars (JAV), The Hershey Company (JAV), Nestlé (Šveicarija), Meiji Co. (Japonija), Ferrero Group (Italija).

Istorija

Saldumynų pramoninė gamyba pradėta 18 a. pabaigoje. 1–8 lentelėse parodyta įvairių konditerijos gaminių gamyba, eksportas pasaulyje 1970–2002 (Jungtinių Tautų duomenys).

1

2

3

4

5

6

7

8

Konditerijos pramonė Lietuvoje

Lietuvoje didesnės konditerijos įmonės pradėjo kurtis 19 amžiuje. Didžiausios 19 a. pabaigoje–20 a. pradžioje buvo Peterburgo akcinės bendrovės šokolado ir saldainių fabrikas Viktorija (įkurtas 1893; 1912 jame dirbo apie 500 darbuotojų) Vilniuje ir brolių Kaganų konditerijos fabrikas (įkurtas 1885; 1912 dirbo apie 250 darbuotojų) Šiauliuose. 1940 pradžioje veikė 84 konditerijos įmonės (jose dirbo apie 1000 darbuotojų), iš jų Kaune – 7 (370 darbuotojų), Šiauliuose – 5 (287 darbuotojai), Vilniuje – 18 (261 darbuotojas). 1934 buvo pagaminta 1387 tonos, 1939 – apie 3000 tonų, 1940 – 2600 tonų, 1945 – 1400 tonų konditerijos gaminių.

Po Antrojo pasaulinio karo atkurti 5 konditerijos fabrikai: Fortūna (įkurtas 1922, vėliau pavadintas Marytės Melnikaitės biskvitų fabriku ir 1972 prijungtas prie Pergalės konditerijos fabriko) ir Žibutė (likviduotas 1956) Vilniuje, Ramunė (įkurtas 1921, vėliau Kauno konditerijos fabrikas) ir Viktorija (vėliau pavadintas Saliutu ir 1958 sujungtas su Kauno konditerijos fabriku) Kaune, Rūta (įkurtas 1913) Šiauliuose. 1946 įkurtas fabrikas Gegužės pirmoji Klaipėdoje, 1952 – Pergalė Vilniuje. 1966 pagaminta 612 tonų šokolado gaminių, 23 259 tonos cukrinės konditerijos gaminių, 10 268 tonos miltinių gaminių. Konditerijos gaminių gamyba 1950–1980 parodyta 9 lentelėje. Sovietinės okupacijos metais apie 30 % konditerijos pramonės produkcijos buvo išvežama į SSRS, eksportuojama į Lenkiją, Suomiją, Švediją, Australiją, Afrikos šalis.

Rūtos konditerijos fabriko karamelės gamybos cecho darbuotojos prie karamelės aušinimo įrengimų (apie 1986; © Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka)

Atkūrus nepriklausomybę šalies konditerijos pramonėje įvyko nuosavybės ir struktūros pokyčių: Vilniaus Pergalė pertvarkyta į akcinę bendrovę Vilniaus pergalė (2005 pagamino 11 000 tonų gaminių), Šiauliuose A. Gricevičiaus įkurtas fabrikas Rūta 1993 pabaigoje buvo grąžintas įkūrėjo palikuoniams ir 2002 reorganizuotas į bendrovę Rūta (2005 gamino daugiau kaip 300 pavadinimų saldainių; 2006 dirbo apie 250 darbuotojų), iš valstybinės įmonės Rūta turto dalies 1993 susikūrė nauja įmonė Naujoji Rūta (2005 pagamino 2600 tonų produkcijos; 2006 dirbo apie 250 darbuotojų), iš Kauno konditerijos fabriko sausainių cechą susigrąžino buvęs savininkas ir pertvarkė į bendrovę Viktorija ir partneriai, iš kitos fabriko dalies įsikūrė bendrovė Kraft Foods Lietuva (2006 – apie 500 darbuotojų), Klaipėdos konditerijos fabrikas persitvarkė į bendrovę Klaipėdos konditerija (apie 100 darbuotojų), šokoladinius konditerijos gaminius gamina bendrovė Lisenas Vilniuje, miltinius kepa Javinė (buvusi Klaipėdos duonos gamykla nr. 1). Veikia daug nedidelių privačių bendrovių. Konditerijos gaminių gamyba 1990–2004 parodyta 10 lentelėje. 1999–2004 cukrinės konditerijos gaminių eksportas padidėjo beveik 2 kartus (11 lentelė), šokoladinės – 1,7 karto (12 lentelė), miltinės – 12 kartų (13 lentelė).

9

10

11

12

13

Konditerijos gaminių gamyba Lietuvoje 2000–2022 parodyta 14 lentelėje, eksportas 2023 – 15 lentelėje.

14

15

L: Industrial Statistics Yearbook New York 1970–2004.

2687

2271

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką