konsèrvų prãmonė, maisto pramonės šaka, gaminanti mėsos, žuvų, pieno, vaisių, uogų, daržovių, grybų ir kitų produktų konservus (daugiausia hermetiškoje pakuotėje) ir jų pusgaminius.

Konservų pramonė pasaulyje

konservai

Pasaulio konservų gamybos įmonės 2022 pagamino produkcijos už daugiau kaip 100 mlrd. Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) dolerių (1 lent.), didžiausią dalį (apie 45 %) sudarė žuvų konservai, šiek tiek mažesnę – daržovių ir vaisių konservai. Didžiausios konservų gamybos bendrovės: Kraft Heinz Company (JAV), Bolton Group (Italija), Campbell Soup Company (JAV), Conogra Brands (JAV), Ayam Brand (Singapūras), Nestlé (Šveicarija), Danish Crown (Danija), Del Monte Foods (JAV), JBS USA Holdings (JAV), Holyland Marketing Private (Indija).

7

Istorija

Pramoninė konservų gamyba pradėta 19 a. pradžioje (maisto konservavimą sandariai uždaromuose induose išrado prancūzų virėjas ir konditeris N. Appert, kuris 1812 įsteigė pirmąjį konservų fabriką). Konservų pramonės produkcijos gamybos mastas nuolat didėjo, pavyzdžiui, 1970–2002 mėsos konservų – apie 2 kartus, žuvų konservų – daugiau kaip 2,4 karto, pieno konservų – daugiau kaip 1,7 karto. Vaisių konservų gamyba per tą patį laikotarpį sumažėjo daugiau kaip 2 kartus, daržovių konservų – 19 %. Ilgą laiką daugiausia mėsos konservų gaminusios JAV nuo 20 a. 9 dešimtmečio pabaigos jų nebegamina. Iki 8 dešimtmečio pabaigos daugiausia žuvų konservų gamino Japonija, nuo 1998 – Tailandas. Pagal pieno konservų gamybą daugiau kaip 30 metų pirmauja JAV, Vokietija, Nyderlandai. Konservuotų vaisių gamyba labai sumažėjo 10 dešimtmetyje, kai juos (dėl šaldytuvų ūkio plėtros) nustojo gaminti JAV (1970 joms teko 47,4 % pasaulinės produkcijos).

20 a. pabaigoje–21 a. pradžioje mažėjo konservus gaminančių bendrovių skaičius, bet didėjo pagaminamos produkcijos apimtys ir asortimentas.

2002 pasaulyje buvo pagaminta 3,2 mln. tonų mėsos konservų (2 lentelė), daugiausia gamino Europos šalys, Brazilija (tik jautienos konservus), Australija. Žuvų konservų (3 lentelė) pagaminta 5,1 mln. tonų, daugiausia gamino Tailandas, Ispanija, JAV, Čilė. Pieno konservų (kondensuotojo pieno ir kondensuotos grietinėlės; 4 lentelė) pagaminta 8,8 mln. tonų, daugiausia gamino JAV, Vokietija, Nyderlandai, Peru. Konservuotų vaisių (5 lentelė) pagaminta daugiau kaip 2,4 mln. tonų, daugiausia gamino Ispanija, Kenija, Graikija, Vokietija. Konservuotų daržovių (6 lentelė) pagaminta apie 9,1 mln. tonų, daugiausia gamino Jungtinė Karalystė, Ispanija, Prancūzija, Vokietija, Meksika.

1

2

3

4

5

Konservų pramonė Lietuvoje

Klaipėdos žuvų konservų fabriko darbuotojos apžiūri konservus (1976, fotografas Bernardas Aleknavičius; © Lietuvos jūrų muziejus)

Lietuvoje konservus pradėta gaminti per Pirmąjį pasaulinį karą. Mėsos konservus gamino akcinės bendrovės Maistas (veikė 1923–1940) Kauno mėsos fabrikas, nuo 1935 – ir Panevėžio mėsos fabrikas, pieno konservus nuo 1936 – Kauno pieninė, žuvų – kelios smulkios įmonės. 1939 pagaminta 4,2 mln. sutartinių indelių konservų. Per Antrąjį pasaulinį karą konservų pramonės įmonės buvo sugriautos. Po karo vėl pradėta gaminti mėsos konservus Panevėžyje, žuvų konservus gamino naujai pastatytas Klaipėdos žuvų konservų fabrikas, vaisių ir daržovių konservus – fabrikai Vilniuje, Kaune ir Kėdainiuose, pradėję veikti 1948, pieno konservus – nuo 1953 Kauno miesto pieninė, Vabalninko sviesto gamykla. Atkūrus nepriklausomybę konservų pramonės gamybos mastas sumažėjo (7 lentelė). Konservų pramonės įmonės specializuojasi gaminti konservus daugiausia iš aplinkinių rajonų tiekiamų žaliavų.

6

21 a. pradžioje konservus gamino Kėdainių konservų fabrikas (konservuotos daržovės ir grybai, pomidorų padažai, sriubos, salotos, užkandėlės, troškiniai, uogienės, kompotai, žuvų pasta sumuštiniams), Vilniuje Gerovė ir Vilniaus konservai (vaisių ir daržovių konservai, uogienės, pomidorų padažai), Rokiškio konservai (konservuoti vaisiai, daržovės ir grybai, sultys, kompotai, uogienės, vaisiniai džemai ir marmeladai, vaisių ir daržovių tyrės, užkandėlės, pomidorų pasta ir padažai, dirbtinis medus, kondensuotasis pienas; likviduota 2005), Marijampolės pieno konservai (kondensuotasis saldintas, sterilizuotas, karamelizuotas, su kava ir kakava pienas), Baltijos konservai Martinuose (Sendvario seniūnija, Klaipėdos rajono savivaldybė), Baltijos delikatesai Palangoje (žuvų konservai), Širvėnos krantas Kirkiluose (Širvėnos seniūnija, Biržų rajono savivaldybė), Maisto arsenalas Kėdainiuose (mėsos konservai) ir kitos įmonės. Kai kurių konservuotų produktų gamyba Lietuvoje 2000–2022 parodyta 8 lentelėje.

Kėdainių konservų fabrikas

8

L: Industrial Statistics Yearbook New York 1970–2004.

2687

2271

konservai

pieno konservai

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką