krẽkenos, gyvulio patelės pieno liaukų sekretas paskutinėmis nėštumo ir pirmosiomis po atsivedimo dienomis. Krekenos – svarbiausias gyvulių jauniklių maistas. Turi daug baltymų (albuminų, globulinų), riebalų, imuninių medžiagų, fermentų, vitaminų, mikroelementų. Krekenos atlieka dvi svarbias funkcijas: mitybinę (lemia didelė jų maistinė, biologinė ir energetinė vertė) ir imunogeninę (didelis imunoglobulinų kiekis pirmosiomis gyvenimo dienomis saugo veršelį nuo daugelio infekcinių, virškinamojo trakto bei kitų ligų). Karvių krekenos savo savybėmis ir chemine sudėtimi gerokai skiriasi nuo normalaus pieno. Jos yra tirštos, tąsios, specifinio kvapo, gelsvai rusvos, sūrokos. Verdamos, sterilizuojamos, pasterizuojamos krekenos sukreša, todėl jų turintis pienas netinka pieno produktams gaminti.

2561

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką