skirtingų rūšių kruopos

kruõpos, birus maisto produktas iš lukštentų grūdų. Turi angliavandenių (daugiausia krakmolo, pvz., poliruoti ryžiai iki 89 %), baltymų (8,1–19 %), riebalų (0,4–2,5 %), mineralinių medžiagų (0,49–6,8 %), vitaminų B1, B2, PP. Gaminamos iš kviečių, miežių, ryžių, grikių, avižų, sorų, kukurūzų, žirnių, lęšių. Grūdai išvalomi, pašalinami akuotai, šlifuojami, kai kurie grūdai, pvz., avižos, žirniai, grikiai, karštai kondicionuojami, kad lengviau atsiskirtų lukštas, po to džiovinami, rūšiuojami, lukštenami. Išlukštenti grūdų branduoliai smulkinami, kai kurie šlifuojami ir poliruojami, gaminant dribsnius – plojami. Kai kurios kruopos dar rūšiuojamos pagal stambumą. Manų kruopos gaunamos malant kviečius kartotiniu rūšiniu būdu. Kartais kruopos apdorojamos garu, kad kleisterizuotųsi krakmolas ir denatūruotųsi baltymai; tokios kruopos greičiau išbrinksta ir išverda. Iš kruopų verdamos sriubos, košės, gaminami maisto ir pašarų koncentratai. Išvirtų kruopų tūris padidėja 3–6 kartus.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką