krùpnikas, stiprusis medaus likeris. Yra 40 % (tūrio) stiprio, gelsvai auksinės spalvos, saldaus aitroko skonio, būdingo medaus prieskonio ir kvapo. Turi apie 38 % cukraus. Gaminamas iš maistinio rektifikuoto etilo alkoholio, cukraus sirupo, medaus, prieskonių (cinamono, imbiero, gvazdikėlių, kardamono, kmynų, vanilės, anyžių, kadagių uogų, muskato riešutų ir žiedų, citrinų ir apelsinų žievelių, kalendrų, meškauogių) užpilo ir vandens. Mišinys brandinamas ąžuolinėse statinėse, po to filtruojamas ir išpilstomas. Geriamas pašildytas iki 50 °C temperatūros; tinka su kava, arbata. Krupniką 16 a. pabaigoje Nesvyžiuje pradėjo gaminti vienuoliai bernardinai. Lietuvoje ypač populiarus buvo 20 a. 2–4 dešimtmetyje. Gaminamas ir Lenkijoje. 2019 Lietuvoje krupniką gamino bendrovės MV GROUP Production (buvusi bendrovė Stumbras) ir Vilniaus degtinė.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką