įvairių rūšių ledai su priedais

leda, válgomieji leda, desertinis šaldytas maisto produktas. Yra tirštos masės pavidalo, vienalytės struktūros, sudedamosioms dalims būdingos spalvos, skonio ir kvapo. Dažniausiai gaminami iš pieno produktų (pieno, grietinėlės, pieno konservų, sviesto) – pieniniai, grietininiai ledai, plombyras, rečiau iš vaisių ir uogų sulčių, tyrių, sirupų – vaisiniai ledai, kvapiųjų esencijų – aromatiniai ledai. Dedama priedų (cukraus arba kitų saldiklių, riešutų, šokolado, kavos, kakavos miltelių, vanilės, karamelės, medaus, cukraus sirupe virtų vaisių, uogų ir kita), stabilizatorių (agaro, krakmolo, želatinos), gerinančių ledų struktūrą ir konsistenciją.

Būna glaistyti (pvz., šokoladiniu glajumi) arba neglaistyti. Leduose būna 23–43 % sausųjų medžiagų; iš jų – iki 5,5 % baltymų, iki 16 % riebalų, 14–30 % cukraus. Energinė vertė priklauso nuo ledų sudėties, pvz., plombyro energinė vertė iki 1480 kJ/100 g, pieninių ledų – 523 kJ/100 g. Be to, leduose yra A, B, D vitaminų, vaisiniuose – vitamino C. Daugiausia (apie 70 %) ledų gaminama specialiose įmonėse, pieninėse, šiek tiek restoranuose, kavinėse, namuose. Ledų sudedamosios dalys specialiame maišytuve sumaišomos, mišinys pasterizuojamas, filtruojamas, homogenizuojamas, atvėsinamas iki 2–4 °C temperatūros, brandinamas, šaldiklyje atšaldomas iki –2–5 °C temperatūros ir išplakamas, kad 40–60 % skysčio sušaltų į labai smulkius kristalėlius. Pagaminti ledai, suformuoti kūgeliais, rutulėliais, figūrinėmis plokštelėmis, dažnai patiekiami tuoj pat su įvairiais priedais (vaisiais, uogomis, sirupu, likeriu, brendžiu ir kita). Specializuotose įmonėse pagaminti ledai fasuojami į vaflinius, kartoninius indelius, plastikines arba kartonines dėžutes, dėžes, liejami ant pagaliukų. Ilgai laikyti skirti ledai dar šaldomi –10–20 °C temperatūroje (grūdinami). Ledai laikomi šaldymo kamerose.

Istorija

Ledus imta gaminti Kinijoje maždaug prieš 5000 metų. Jų gamybos technologija į Vakarų Europą pateko 13 amžiuje. 1846 Nancy Maria Donaldson Johnson sukūrė metodą ledams gaminti – sukonstravo mažą rankinį šaldiklį. Masei šaldyti buvo naudojamas ledo ir valgomosios druskos mišinys. 1851 Baltimorėje ledai pradėti gaminti pramoniniu būdu.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką