lkeris (pranc. liqueur < lot. liquor – skystis), saldus alkoholinis gėrimas. Turi daugiau kaip 15 % (tūrio) etilo alkoholio ir ne mažiau kaip 100 g/l cukraus, išreikšto invertuotuoju cukrumi. Skiriamas stiprusis likeris (turi daugiau kaip 35 % etilo alkoholio, pvz., benediktinas, krupnikas), desertinis (25–30 % etilo alkoholio) ir kremas (mažiau kaip 25 % etilo alkoholio ir daugiau kaip kiti likeriai – 400–500 g/l – cukraus). Gaminamas iš aromatinio alkoholio, gauto aromatizuojant maistinį rektifikuotą arba distiliuotą etilo alkoholį, kurį nors alkoholinį gėrimą (antpilą, romą, džiną) arba alkoholinių gėrimų mišinį. Pridedama natūralių žemės ūkio kilmės produktų (grietinėlės, pieno, kiaušinių, vaisių ir uogų sulčių, vaistažolių ir prieskoninių augalų, medaus, kavos, riešutų), cukraus, brendžio, vyno, kvapiųjų, skoninių medžiagų. Medžiagos sumaišomos, mišinys atskiedžiamas minkštintu vandeniu iki reikiamo stiprumo, kiek palaikomas ir filtruojamas. Kai kurie likeriai kartais išlaikomi (brandinami). Geriamas grynas arba juo gardinami kokteiliai. Likerio pavadinimą dažniausiai lemia naudojama skoninė arba kvapioji augalinė žaliava arba vietovės pavadinimas, pvz., stiprųjį likerį benediktiną gamino vienuoliai benediktinai, šartrezą – Grande Chartreuse’o vienuolyno vienuoliai.

Likerio gamybos pradžia siejama su alchemikų išrastu alkoholio distiliavimo būdu. 12–13 a. Olandijoje ir Prancūzijoje likerį pradėjo gaminti vienuoliai ir vaistininkai darydami bandymus su vaistiniais ir prieskoniniais augalais. Likerio gamyba labai išpopuliarėjo 19 a. atsiradus naujoms pigesnėms spirito gamybos technologijoms.

Lietuvoje likerį gamina alkoholinių gėrimų bendrovės MV GROUP Production, Vilniaus degtinė.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką