mamutas

mamùtas (Mammuthus primigenius), dramblinių (Elephantidae) šeimos iškastinis žinduolis. Buvo paplitęs pleistoceno antroje pusėje Europoje, Azijoje ir Šiaurės Amerikoje. Kūnas 2,5–3,5 m aukščio, iki 7 t masės, kresnas, apaugęs ilgais tankiais plaukais. Rudas. Po oda buvo storas riebalinis sluoksnis. Kojos ir uodega trumpesnės negu dabartinių dramblių, iltys labiau išlinkusios. Gyveno arktinėse stepėse ir tundroje. Mito žolėmis, krūmokšniais, kuriuos žiemą pasiekdavo iltimis. Mamutus maistui intensyviai medžiojo akmens amžiaus žmonės, tą liudija mamutų kaulų radiniai ir piešiniai. Daugiausia mamutų liekanų rasta Sibiro šiaurinėje dalyje ir Aliaskoje. Pagal jas nustatomas kvartero nuogulų geologinis amžius. Išnyko baigiantis ledynmečiui – pleistoceno pabaigoje ir holoceno pradžioje atšilus klimatui. Lietuvoje geriausiai išsilaikę mamuto griaučiai rasti 1957 Vilniuje, Neries slėnio terasoje.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką