melasa

melasà (pranc. mélasse < lot. mel – medus), cukraus gamybos iš cukrinių runkelių ir cukranendrių atlieka. Tirštos konsistencijos, tamsiai rudos spalvos, savito skonio ir kvapo. Iki 50 % melasos masės sudaro angliavandeniai. Specialiais technologiniais būdais iš melasos galima išgauti iki 90 % cukraus. Melasos dedama į pašarus, kaip žaliava ji tinka fermentavimo būdu gaminti kepimo mielėms, etilo, butilo alkoholiui, acetonui, gliceroliui, pieno, citrinų ir kitoms organinėms rūgštims. Cukranendrių mealasa naudojama romui gaminti. Lietuvoje iš melasos gaminamos kepimo mielės ir maistinis etilo alkoholis.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką