muflonas

muflònas (Ovis ammon musimon), avinų genties kalnų avino porūšis. Paplitęs Korsikos ir Sardinijos salose. 18 a. 4 dešimtmečio pradžioje introdukuoti Austrijoje, 1894 atvežti į Askanija Novą, 1914 – į Krymą. Aklimatizuoti daugelyje Europos šalių, kai kuriose Jungtinių Amerikos Valstijų valstijose, Argentinoje. Daugiausia muflonų (apie 15 000) gyvena Čekijoje ir Slovakijoje. Patinų kūno aukštis apie 85 cm, masė 40–50 kg, patelių kūno aukštis apie 75 cm, masė – iki 36 kg. Ragai iki 85 cm ilgio, juos turi visi patinai ir 5 % patelių. Vasarą muflono kailis šviesiai, žiemą – tamsiai rudas. Didesnę kūno dalį dengia 3–4 cm ilgio akuotplaukiai ir tanki pavilnė. Muflono odoje daug riebalų ir prakaito liaukų. Specifinės kvapiosios liaukos atsiveria prie akies esančioje duobutėje ir tarp nagų. Gyvena miškinguose kalnuose iki 2000 m virš jūros lygio, lygumose – retmiškiuose su gausiu pomiškiu. Minta žoliniais augalais, medžių ir krūmų lapais, ūgliais, žieve. Patelės lytiškai subręsta 18 mėn., patinai 30 mėnesių. Rujoja spalį ir lapkritį. Gyvena būriais, patinai atskirai nuo patelių. Lietuvoje muflonai pradėti aklimatizuoti 1976. Iš Askanija Novos rezervato 24 muflonai buvo paleisti Strošiūnų miške (Kaišiadorių rj.), 1977 iš Čekoslovakijos 39 muflonai – į aptvarą Kalniškių miške (Lazdijų rj.). Lietuvoje aklimatizuoti muflonus sekasi sunkiai, daug laisvėje gyvenusių žuvo nuo vilkų, valkataujančių šunų.

muflonas

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką