naktpiečiai, talkininkų vaišinimas naktį. Lietuvoje talkininkus šeimininkai naktipiečiais vaišindavo per linamušio, linamynio, linabrukčio, kūlimo talkas, kurios prasidėdavo 18–19 valandą ir baigdavosi apie 24 valandą arba gerokai po vidurnakčio. Vakarų Lietuvoje kai kur apie 22 valandą būdavo duodami vadinamieji pirmieji naktipiečiai. Be įprastinių tos vietos patiekalų, būdavo ruošiama tradicinių talkų valgių: Dzūkijoje – ant kopūstlapio krosnyje keptų tarkuotų bulvių bandų, troškintų su grietine ir spirgais, Suvalkijoje, kai kur Žemaitijoje – bulvinių blynų (tarkainių), tarkuotų bulvių plokštainio (kugelio), kukulių arba bandelių su grietine, Klaipėdos krašte – šviežios kiaulienos, miežių kruopų, bulvių ir žirnių arba pupelių šutinio, Vidurio Lietuvoje – virtinių su varške arba lašiniais. Be to, per naktipiečius būdavo vaišinama skilandžiu, varške su grietine, aguonpieniu, sūriu, pyragu, medumi, sviestu, Žemaitijoje – kastiniu, duonos gira, Suvalkijoje – trupučiu degtinės. Dažniausiai naktipiečius talkininkai valgydavo darbo vietoje (jaujoje, pirtyje, klojime), kartais – troboje. Naktipiečių tradicijos ėmė nykti 20 amžiaus pradžioje kartu su naktinėmis talkomis (imta mašinomis dirbti dieną), išnyko 20 amžiaus viduryje.

L: A. Vyšniauskaitė Lietuvių linininkysės papročiai / Iš lietuvių kultūros istorijos 1983 tomas 12.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką