nykštukas

nykštùkiniai (Regulidae), žvirblinių paukščių (Passeriformes) būrio šeima. 1 gentis, 6 rūšys. Paplitę Eurazijoje, Šiaurės Amerikoje ir Šiaurės Afrikoje.

Labai maži, kūnas 5–8 g masės.

Lietuvoje

Lietuvoje 2 rūšys. Paprastasis nykštukas, arba nykštukas (Regulus regulus) – mažiausias Lietuvos paukštis. Apvalios kūno formos. Viršutinė kūno pusė žalsvai ar gelsvai pilka, viršugalvis geltonas ar oranžinis. Sparnai juosvi su dviem balsvomis juostelėmis. Apatinė pusė šviesiai pilšva. Giesmė tyli ir nesudėtinga. Tarpusavyje susišaukia tyliai cypsėdami. Gyvena eglynuose ir mišriuosiuose miškuose. Minta smulkiais vabzdžiais, jų vikšrais, vorais. Lizdą suka aukštai eglėse, tarp nusvirusių šakelių kuokštų. Deda 8–11 dėmėtų, gelsvai baltų kiaušinių. Peri 12–16 d., jaunikliai lizde išbūna 17–18 dienų. Migruojantis, kartais žiemoja.

Retai į Lietuvą užklysta baltabruvis nykštukas (Regulus ignicapillus).

nykštukas

3102

-nykštukas

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką