pavržis, amatininkui ar samdiniui prie suderėto atlyginimo duotas priedas maisto produktais. Paviržis priklausė nuo šeimininkų dosnumo ir susiklosčiusių abipusių santykių. 19 amžiaus pabaigoje–20 amžiaus pirmoje pusėje paviržio paprastai buvo duodama duonos kepalas, lašinių bryzas, avies mentė arba kumpelis, rečiau sviesto gabalas arba dešra. Kartais buvo pridedama vilnų kuodelis, linų grįžtė. Šiaurės Žemaitijoje paviržis buvo duodamas ir metų pradžioje (po lygtuvių) samdinio tėvams. Dzūkijoje prie piemens paviržio pridėdavo ir kruopų arba miltų maišelį. Šeimininko namuose dirbantys amatininkai paviržio gaudavo ir pabaigtuvėms. Ketvirtajame dešimtmetyje paviržį pradėta keisti įvairiomis dovanomis. 20 amžiaus antroje pusėje paprotys duoti paviržį visai išnyko.

2691

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką