pela, iškultų, išvalytų varpinių ir ankštinių javų atliekos. Į pelų sudėtį įeina sėklų žvyneliai, javų lapų dalelės, nevisaverčiai grūdai, piktžolių sėklos. Varpinių javų pelai maistingesni už šiaudus; 1 kg avižų pelų turi 6,74 MJ apykaitos energijos ir 33 g žaliųjų baltymų, miežių – atitinkamai 6,80 MJ ir 39 gramus. Ankštinių javų pelai maistingumu prilygsta vidutinės kokybės dobilų šienui; 1 kg žirnių pelai turi 09,8 MJ apykaitos energijos ir 136 g žaliųjų baltymų. Pelais šeriami darbiniai arkliai, ožkos, avys, paršingos kiaulės. Jų duodama sausų, šutintų, sumaišytų su sultingaisiais pašarais, melasa (skiesta vandeniu), žlaugtais ir kitais drėgnais pašarais, dedama į silosuojamus pašarus. Šeriama švariais, nesupelijusiais, neakuotuotųjų javų pelais.

2499

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką