penjimas, gausus ir intensyvus šėrimas, kad būtų gauta kuo daugiau maistingos, biologiškai vertingos ir skanios mėsos. Penima galvijai, kiaulės, arkliai, avys, triušiai ir kiti. Geriausiai nusipeni mėsinių veislių gyvūnai ir kryžminti mišrūnai. Pagal penėjimo intensyvumą galvijininkystėje skiriamas intensyvusis ir paprastasis penėjimas. Intensyvusis penėjimas yra galvijų prieauglio šėrimas daugiausia koncentruotaisiais pašarais. Jų duodama, kad 16–48 mėn. mėsai auginamų buliukų kūno masė priaugtų iki 450–550 kg, priesvoris 1000–1200 g per parą. Dažniausiai šeriama drėgnais viso raciono pašarų mišiniais. Paprastasis penėjimas dažniausiai taikomas iš pradžių saikingiau, vėliau penėjimo pabaigoje (3,5–5 mėn.) gausiau šertam galvijų prieaugliui. Šeriama pigesniais savos gamybos pašarais (silosu, šienainiu, javainiu, žlaugtais, cukrinių runkelių griežiniais, vasarą – žole). Koncentruotųjų pašarų duodama saikingai, kad 15–20 mėn. buliukų kūno masė priaugtų iki 450–600 kg, priesvoris 700–800 g per parą, skerdena būtų rieboka, turinti poodinių ir tarpraumeninių riebalų, mėsa švelni. Kiaulininkystėje penėti skiriami 1,5–2 mėn. paršeliai, sveriantys 15–20 kg. Paršeliai penimi intensyviai, kad skerdena būtų neriebi, raumeninga. Iki 50 kg masės priaugama po 500–600 g, nuo 50 iki 70 kg masės – 700–750 g, nuo 70 iki 120 kg masės – 800–900 g per parą sunaudojant 1 kg priesvorio apie 3,2 kg kombinuotųjų pašarų. Avys ir triušiai dažniausiai penimi grūdais, sėlenomis, šienu, plautomis morkomis, runkeliais, bulvėmis, vasarą – žole. Moderniuose ūkiuose šeriama kombinuotaisiais pašarais, kurių augantiems (4–11 savaičių) triušiams duodama po 110–130 g per parą. Gerai organizuotose triušidėse 1 kg priaugti sunaudojama apie 3,8 kg šio pašaro. Avių jaunikliai penimi 100–150 d., suaugusios išbrokuotos avys – 60 dienų. Kasdien duodama po 1,0–1,5 kg šieno ar šienainio, 1 kg šakniavaisių. Augimą skatina koncentruotieji pašarai. Dažniausiai jų duodama žiemą po 0,2–0,5 kg. Vasarą koncentruotųjų pašarų nereikia, nes ganant geroje ganykloje avys priauga po 250–300 g per parą.

2499

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką