peno konsèrvai, pieno produktai, tam tikru būdu paruošti ir tinkami laikyti ilgiau negu natūralūs pieno produktai. Dažniausiai būna įpakuoti į sandarią pakuotę. Pieno konservai gaminami iš natūralaus, normalizuoto arba lieso pieno, grietinėlės, pasukų, išrūgų, dedama priedų – cukraus, kavos, kakavos ir kitokių. Pieno produktai konservuojami biozės (reguliuojant aplinkos oro parametrus palaikomi natūralūs biocheminiai procesai, kurie silpnina mikroorganizmų ir fermentų veiklą), anabiozės (dirbtinėmis priemonėmis silpninama mikroorganizmų ir fermentų veikla) ir abiozės (mikroorganizmų gyvybinė veikla sustabdoma) principais. Biozė taikoma žaliojo (supirktojo) pieno ir pagamintų pieno produktų (iki vartojimo) savybėms ilgiau išlaikyti (atšaldoma iki 0–6 °C temperatūros). Anabiozės būdai: mažinamas drėgmės kiekis pieno produktuose, pridedama didelį osmosinį slėgį turinčių medžiagų – sacharozės, gliukozės, fruktozės ir kitų, naudojamos inertinės dujos, azotas, sorbo rūgštis, jos druskos, šalutiniai mikroorganizmai, šaldant pieno produktus dalis jų drėgmės (arba visa) paverčiama ledu. Abiozė apima šiluminį (pieno produktai apdorojami aukštesnėje nei 100 °C temperatūroje), spindulinį (veikiama jonizuojančiąja spinduliuote), ultragarsinį (veikiama didelio dažnio garso bangomis), mechaninį (pieno produktai filtruojami, centrifuguojami, baktofaguojami), cheminį (veikiama mikroorganizmus naikinančiomis cheminėmis medžiagomis) sterilizavimą. Dažniausiai pieno konservams gaminti taikomi anabiozės būdai (mažinamas drėgmės kiekis ir didinamas osmosinis slėgis) derinant juos su šiluminiu sterilizavimu. Dažniausi pieno konservai: tirštinti ir sausi (pieno milteliai) pieno produktai be cukraus, tirštinti su cukrumi ir kitais priedais, sausi rūgštūs pieno produktai, sausi pieno produktai vaikams ir kūdikiams, tirštinti ir sausi valgomųjų ledų mišiniai, pieno pakaitalai, modifikuotieji pieno produktai. Lietuvoje pieno konservus (pieno miltelius, tirštintą pieną su cukrumi, su cukrumi ir kava, su cukrumi ir kakava, tirštintą karamelizuotą nenugriebtą pieną su cukrumi Rududu, tirštintą sterilizuotą pieną) gamina bendrovė Marijampolės pieno konservai.

2913

konservų pramonė

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką