pieno milteliai

peno miltẽliai, sausàsis penas, pieno konservai, turintys daug sausųjų medžiagų ir mažai (2–6 %) drėgmės. Konservuojama kseroanabiozės būdu (didinant sausųjų medžiagų kiekį). Išvalytas natūralus arba normalizuotas pienas pašildomas, homogenizuojamas 10–15 MPa slėgyje, pasterizuojamas 74–86 °C temperatūroje, ataušinamas iki 60–65 °C temperatūros ir tirštinamas vakuuminiu būdu arba molekuliniu filtravimu didinant sausųjų medžiagų koncentraciją iki 32–40 %. Tirštintas pienas džiovinamas valcinėse (išpurkštas ant įkaitinto iki 103–105 °C temperatūros metalinio būgno) arba purkštuvinėse džiovyklose (pienas išpurškiamas džiovinimo kameroje, į kurią leidžiamas iki 140–160 °C temperatūros įkaitintas oras). Gauti pieno milteliai šaltu oru atvėsinami iki 20 °C temperatūros ir fasuojami. Panašiai gaminami ir grietinėlės, pasukų, išrūgų, rūgščių pieno produktų, valgomųjų ledų, vaikų ir kūdikių pieno produktų, pieno pakaitalų ir kiti milteliai.

Pieno miltelius pramoniniu būdu pradėta gaminti 19 a. pabaigoje; Lietuvoje – 1939 Kauno pieninėje. 20 a. 6–10 dešimtmetyje įvairiais laikotarpiais pieno milteliai buvo gaminami Kauno, Vabalninko, Dusetų pieninėse, Kalvarijos, Mažeikių sviesto, Utenos pieno miltelių gamyklose. 2019 pieno miltelius gamino bendrovės Marijampolės pieno konservai, Pieno žvaigždės, Rokiškio sūris.

2913

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką