pimeñtas (Pimenta), mirtinių (Myrtaceae) šeimos augalų gentis. 18 rūšių. Pimentas paplitęs Šiaurės ir Pietų Amerikos atogrąžose. Visžalis neaukštas, 10–15 m aukščio medis, kartais krūmas. Lapai stori, odiški, blizgūs, kiaušiniški ar kiaušiniškai lancetiški. Žiedai smulkūs kvapūs, susitelkę į kekės pavidalo žiedynus. Vainikėlis baltas arba vos rausvas. Vaisius – uoga. Nesunokusios uogos žalios, sunokusios tampa raudonai violetinės. Sėklas išplatina paukščiai. Kvapusis pimentas (P.imenta dioica) ir kekinis pimentas (Pimenta racemosa) yra prieskoniniai augalai. Visose augalų dalyse kaupiasi daug (vaisiuose iki 4 %) eterinio aliejaus, kuriame 30–90 % sudaro eugenolis. Eterinis aliejus naudojamas maisto pramonėje, medicinoje ir parfumerijoje. Nesunokusios nuskintos pimento uogos išdžiovinamos ir naudojamos prieskoniams, kurie vadinami kvapiaisiais pipirais. Prieskoniams jie pradėti vartoti nuo 16 a. pradžios. Daugiausia pimentų auginama Jamaikoje, Meksikoje, Brazilijoje, Hondūre.

kvapiojo pimento žydinti šakelė

kvapieji pipirai

849

-kvapieji pipirai

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką