pomidòras (Lycopersicon), bulvinių (Solanaceae) šeimos augalų gentis. 9 rūšys. Pomidoras savaime paplitęs Pietų Amerikoje.

Vienametė arba daugiametė žolė, apaugusi tankiais paprastaisiais ir liaukiniais plaukeliais. Lapai pražanginiai, plunksniški, dažniausiai sudaryti iš įvairaus dydžio lapelių. Žiedai lapų pažastyse susitelkę į kekės pavidalo žiedynus. Žiedai taisyklingieji, taurėlapių ir vainiklapių po 5–9. Vainikėlis geltonas. Vaisius – raudona, oranžinė, geltona arba žalia (kultūrinių pomidorų vaisiai būna ir kitų spalvų), dažniausiai rutuliška ar kiaušiniška, plika arba negausiai plaukuota uoga. Visame pasaulyje dėl vaisių auginamas valgomasis pomidoras (Lycopersicon esculentum). Išvesta daug veislių, tarp jų ir genetiškai modifikuotų. Gana retai auginamas smulkiavaisis pomidoras (Lycopersicon pimpinellifolium). Čilinis pomidoras (Lycopersicon chilense), galapaginis pomidoras (Lycopersicon cheesmaniae), liaukingasis pomidoras (Lycopersicon glandulosum), peruvinis pomidoras (Lycopersicon peruvianum), plaukuotasis pomidoras (Lycopersicon hirsutum) ir kiti naudojami kuriant valgomojo pomidoro veisles.

žydintis valgomasis pomidoras

Lietuvoje dažnai auginamas valgomasis pomidoras (pomidorai). Dykvietėse, upių pakrantėse, pakelėse, šiukšlynuose pasitaiko sulaukėjusių. Kartais pomidoro gentis priskiriama prie kiauliauogės genties.

849

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką