ròmas (angl. rum), stiprus (38–80 % stiprio), tamsios spalvos, būdingo kvapo alkoholinis gėrimas. Būna sunkusis, vidutinis ir lengvasis; sunkusis romas turi (daugiau kaip 50 %) etilo alkoholio, rūgimo produktų (rūgščių, esterių), yra ryškesnio skonio ir kvapo. Gaminamas iš romo spirito, gaunamo rauginant cukrinių nendrių sultis arba melasą. Melasa arba sultys skiedžiamos vandeniu iki 12–14 % rauginamo cukraus koncentracijos, gautas mentalas sterilizuojamas, po to 2 paras 30–32 °C temperatūroje rauginamas kelių rasių mielėmis, pridedama specialaus raugo ir dar 2 paras rauginama 35–37 °C temperatūroje. Susidaro etilo alkoholio ir organinių rūgščių (sviesto, acto, propiono) esterių (daugiausia etilo butirato), kurie suteikia romui būdingą kvapą. Išrūgęs raugalas distiliuojamas. Gautas didesnio kaip 60 % stiprio romo spiritas pilamas į naujas ąžuolines statines ir 18–23 °C temperatūros patalpoje laikomas 4–5 metus, kartais ir ilgiau. Subrandintas romas skiedžiamas aeruotu distiliuotu vandeniu, dažomas deginto cukraus tirpalu, kartais dedama ir kitokių priedų, filtruojamas ir išpilstomas į butelius. Romas geriamas natūralus arba skiestas – jo pilama į kokteilius, punšus, tonizuojančiuosius gėrimus, vartojamas kaip konditerijos gaminių (saldainių, sausainių, pyragų) priedas. Gaminams daugiausia Pietų Amerikoje: sunkusis – Jamaikos, Martinikos, Trinidado salose, vidutinis – Puerto Riko, Barbadoso salose, Meksikoje, lengvasis – Kuboje. Pradėtas gaminti 17 a. Vest Indijoje, Barbadoso saloje. Plačiai naudotas vergų prekyboje.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką