šafrãnas (turk. şafran < arab. za’farān), prieskonis, gaunamas iš sudžiovintų kroko žiedų piestelių arba tik jų purkų. Geltonai oranžinės arba rausvai oranžinės spalvos, kartaus skonio ir savito kvapo prieskonis, vartojamas įvairiems patiekalams pagardinti, jiems suteikti gelsvą spalvą. Skonį šafranui suteikia pikrokrocinas, kvapą – safranalas, spalvą – krocetinas ir zeaksantinas. Aukščiausios kokybės šafranas būna tik iš purkų, žemesnės kokybės – iš purkų ir apačioje jas jungiančios piestelės dalies. Krokų purkos rankomis skinamos žiedams išsiskleidus. 1 kg sauso šafrano gaunama iš apie 150 tūkst. žiedų purkų. Kasmet pasaulyje surenkama apie 300 t šafrano. Daugiausia šafrano (apie 90 % pasaulinės produkcijos) gaunama Irane. Šafranas – brangiausias prieskonis.

šafranas

849

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką