sensibilizãcija (lot. sensibilis – jautrus), padidėjęs organizmo jautrumas svetimos arba vidinės terpės įvairioms medžiagoms (alergenams), sukeliančioms jame antikūnų gamybą. Į organizmą patekus antigenui (alergenui) prieš jį pasigamina specifinių IgE antikūnų, kurie kaupiasi labrocitų ir bazofilų membranose. Taip organizmas tampa įjautrintas alergenui, kuris, pakartotinai vėl patekęs į organizmą, sukelia alerginę reakciją. Sensibilizaciją gali sukelti kai kurie maisto produktai, įvairūs mikrobai, virusai, grybeliai, augalinės (dažniausiai įvairios žiedadulkės), gyvūninės kilmės medžiagos, dulkės (ypač jose esančios erkės), helmintai, vaistai, cheminės medžiagos, to paties organizmo pakitę audiniai (autoalergenai). Sensibilizaciją galima susilpninti arba visai panaikinti (specifinė desensibilizacija) naudojant mažas antigeno dozes ir jas pamažu didinant.

1334

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką