subprodùktai (sub… + lot. productus – pagamintas), valgomos, bet mėsa nelaikomos skerdenos dalys. Sudaro apie 10 % skerdžiamo gyvulio masės. Skiriami kaulėtieji (galva, stimburys, slėsnos), minkštieji (kepenys, širdis, plaučiai, inkstai, blužnis, liežuvis, smegenys ir kiti.; jų maistinė vertė panaši į mėsos), gleivėtieji (kiaulių skrandis, galvijų ir avių prieskrandžiai, galvijų knygenos, tinklainis ir šliužas) ir plaukuotieji (kiaulių ir avių galvos, kiaulių kojos, ausys ir uodega, galvijų čiurnos, lūpos ir ausys). Kai kurie subproduktai ypač vertingi, pvz., kepenyse yra vitaminų, įvairių fermentų, geležies, fosforo. Iš subproduktų gaminami įvairūs patiekalai, mėsos konservai, verdama šaltiena, jų dedama į dešras, paštetus. Menkos maistinės vertės subproduktai tinka pašariniams miltams gaminti, pašarui. Iš kai kurių subproduktų gaminami medicininiai ir techniniai preparatai.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką