sviesto rūgštis
svesto rūgšts, C3H7COOH, sočioji monokarboksirūgštis. Bespalvis savito kvapo skystis. Yra 2 izomerai. Normaliosios sviesto rūgšties (butano rūgšties) CH3CH2CH2COOH lydymosi temperatūra –5,26 °C, virimo temperatūra 163,5 °C, tankis 957,7 kg/m3, izosviesto rūgšties (2‑metilpropano rūgšties) (CH3)2CHCOOH lydymosi temperatūra –46,1 °C, virimo temperatūra 157,7 °C, tankis 953 kg/m3. Sviesto rūgštis tirpsta vandenyje, maišosi su organiniais tirpikliais, su vandeniu sudaro azeotropinį mišinį. Sviesto rūgšties druskos ir esteriai vadinami butiratais. Gliceridų pavidalu normaliosios sviesto rūgšties yra svieste (ilgai laikant jame išsiskiria laisvoji sviesto rūgštis, todėl sviestas apkarsta ir ima dvokti), prakaite, naftoje. Gaunama oro deguonimi oksiduojant sviesto aldehidą (butanalį), butanolį, susidaro sviestarūgščio rūgimo metu iš krakmolo turinčių medžiagų. Naudojama kaip ekstrahentas, kvapiosioms medžiagoms, plastifikatoriams, emulgatoriams sintetinti. Vaisių kvapo sviesto rūgšties esteriai naudojami maisto pramonėje.