tannai (pranc. tanner – rauginti kailius), augalinės kilmės šikšninamosios (kailiaraugės) medžiagos, kurių molekulėje yra daug hidroksilo –OH grupių; digalo rūgšties gliukozidai. Taninai randami daugelyje augalų, pvz., karklo, ąžuolo, akacijos žievėje, suteikia lapams ir vaisiams aitrumo. Sudėtis priklauso nuo augalo, pvz., kiniškasis taninas sudarytas iš D‑gliukozės ir galo rūgšties, jo yra galuose. Taninų molekulinė masė 500–3000. Taninai dažniausiai bespalvės miltelių pavidalo amorfinės medžiagos. Gerai tirpsta vandenyje, iš tirpalų nusodina tirpius baltymus. Naudojami odoms išdirbti (šikšninimas), rašalui gaminti, audiniams apdoroti (kandikas), kaip rišamoji medžiaga farmacijoje, gėrimų gamyboje (suteikia savitą aitroką skonį).

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką