tiocianãto rūgšts, rodando rūgšts, HNCS, neorganinė rūgštis. Geltonos spalvos aliejiškas aštraus kvapo skystis. Lydymosi temperatūra –110 °C, nuo –90 °C iki –85 °C temperatūroje polimerizuojasi sudarydama trimerus (bespalviai kristalai). Gerai tirpsta vandenyje, etanolyje, dietileteryje, benzene. Vandeniniuose tirpaluose disocijuoja (patvarūs tik mažiau kaip 5 % tirpalai), koncentruotuose tirpaluose skyla. Oksiduojant tiocianato rūgštį KMnO4, H2O2, Br2 susidaro atitinkamai H2SO4, HCN ir BrCN. Reaguodama su H2S suskyla į CS2 ir NH3. Sudaro esterius ir druskas (tiocianatai). Gaunama KNCS reaguojant su KHSO4, po to distiliuojant vakuume arba jonitiniu būdu iš NH4NCS vandeninių tirpalų. Tiocianato rūgšties yra valgomųjų svogūnų sultyse, kai kuriuose šakniavaisiuose, gyvūnų organizmuose. Naudojama tiocianatams gauti.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką