ūdra

dra (Lutra lutra), kiauninių (Mustelidae) šeimos plėšrus žinduolis. Paplitusi Šiaurės Afrikoje, Europoje ir Azijoje (išskyrus šiauriausius rajonus ir Arabijos pusiasalį). Kūnas ištįsęs aptakus, 55–80 cm ilgio. Patinų masė apie 9,5 kg, patelių – 6,5 kg. Uodega 28–46 cm, raumeninga. Kailis tankus, beveik neperšlampamas, tamsiai rudas, papilvė sidabriška. Galva plokščia, kaklas trumpas raumeningas, ausys nedidelės. Nardant ausų angos ir šnervės užsidaro. Kojos trumpos, pirštai sujungti plaukiojamąja plėvele. Gyvena prie gėlųjų vandenų, kai kur – ir jūrų pakraščiuose. Turi analinių liaukų sekretu ženklinamą teritoriją, joje keletą slėptuvių (urvų). Gerai plaukioja ir nardo. Veikli visus metus, aktyvesnė tamsiuoju paros metu. Bendrauja naudodamasi uosle ir akustiniais signalais. Minta įvairiomis žuvimis, graužikais, paukščiais, varliagyviais, vėžiagyviais, vabzdžiais. Jauniklius veda dažniausiai šiltuoju laikotarpiu (kartais 2 kartus per metus). Nėštumas apie 60 dienų. Vadoje 2–3 akli jaunikliai, kuriuos prižiūri tik patelė. Praregi po 1 mėn., subręsta 2,5 metų. Įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą, 2012 buvo apie 2000–4000 ūdrų.

ūdra

2005

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką