úoginiai augala, augalai, kurių vaisiai ūkiniu požiūriu yra laikomi uogomis (tikrosios uogos, kai kurie paprastieji ir sutelktiniai kaulavaisiai, sėklavaisiai, netikrieji vaisiai). Kietoji apyvaisio dalis ir sėklos sudaro nedidelę vaisiaus dalį ir dažniausiai suvalgoma arba apdorojama kartu (agrastai, avietės, braškės, bruknės, vaivorai, vynuogės, žemuogės). Panašias savybes turintys šermukšniai, aronijos (sėklavaisiniai augalai), šaltalankiai (kaulavaisiniai augalai) t. p. skiriami prie uoginių augalų. Daugelis uoginių augalų yra krūmai (serbentai, agrastai, šilauogės, vaivorai), lianos (aktinidijos, vynmedžiai), kai kurie neaukšti medžiai (šermukšniai), puskrūmiai (mėlynės, bruknės), žolės (žemuogės, braškės). Visi uoginiai augalai derėti pradeda anksti, todėl greitai galima išsiauginti vertingų vaisių. Auginami visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą. Lietuvoje daugiausia auginama braškių, juodųjų serbentų, aviečių.

juodasis serbentas

1326

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką