ùpiniai delfnai, dantytųjų banginių (Odontoceti) pobūrio grupė. 1–4 šeimos, 4–5 rūšys (sistematika nenusistovėjusi).

Primityviausi iš banginių. Išvaizda panašūs, bet skiriasi kūno spalva, snukio ilgiu, dantų skaičiumi ir elgsena. Paplitę Pietryčių Azijoje ir Pietų Amerikoje.

Kūno ilgis iki 2,5 m, masė iki 90 kg. Balti, gelsvi, pilki, rudi arba juodi. Galvą nuo liemens skiria lankstus kaklas. Dantų daug, jie raukšlėti.

Gyvena pavieniui, poromis arba mažomis grupelėmis. Bendrauja echolokacija. Minta žuvimis, krabais, mažais vėžliais. Nėštumas 10–12 mėn., veda apie 1 kg jauniklį.

Amazoninis delfinas (Inia geoffrensis; iki 247 cm ilgio) gyvena Amazonės ir Orinoco upių baseinuose, pasižymi gera rega, ganginis delfinas (Platanista gangetica) – drumstame Gango ir Brahmaputros upių vandenyje, jo akys redukuotos, La Platos delfinas (Pontoporia blainvillei; 155–175 cm, 32–52 kg) – apysūriuose pakrančių vandenyse. Kininis ežerinis delfinas (Lipotes vexillifer) gyveno Jangdzės upės baseine, manoma, apie 2006 m. išnyko.

amazoninis delfinas

2005

-delfinai; -delfinas

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką