vasių lakymas. Pagal trukmę vaisiai laikomi trumpai arba ilgai. Trumpai (kelias valandas, dienas) vaisiai laikomi auginimo ir pardavimo vietose. Ilgam laikymui tinka žieminių veislių obuoliai ir kriaušės. Jie rūšiuojami pagal didumą ir nusispalvinimą. Tos pačios veislės dideli ir intensyviau nusispalvinę vaisiai laikosi trumpiau negu vidutinio didumo. Jie rūšiuojami sode skynimo metu arba specialiose rūšiavimo ir kalibravimo linijose. Nuskinti vaisiai atvėsinami. Per 2–3 d. temperatūra vaisių sankrovos viduje mažinama iki 0 °C, drėgnis didinamas 90–95 %. Optimali obuolių laikymo temperatūra yra nuo –1 °C iki +4 °C. Šiltesnėje aplinkoje greičiau atsiranda puvinių ir fiziologinių ligų. Santykinis oro drėgnis šaldytuvo kamerose palaikomas nuo 88–90 % iki 95 %. Kai drėgmė mažesnė, obuoliai greičiau vysta ir noksta. Patalpų drėgnumas didinamas automatiniais drėkintuvais, jeigu jų nėra – kamerų grindys drėkinamos sniegu, ledu arba vandeniu. Nuskinti vaisiai pirmosiomis dienomis garina daug drėgmės, todėl palaikomas intensyvus oro judėjimas (0,2–0,3 m/s). Vėliau, kai temperatūra tampa optimali, oro judėjimo intensyvumas mažinamas 3–4 kartus. Etilenas ir kitos iš vaisių išsiskiriančios dujos šalinasi su oru.

1743

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką