vaporimètras (lot. vapor – garai + metron – matas), skysčio garų slėgio matuoklis. Juo nustatomas alkoholio kiekis aluje, vyne ir kituose skysčiuose, kuriuose dėl ištirpusių pašalinių medžiagų neįmanoma naudoti įprastinio spiritometro. Dažniausiai naudojamas Geisslerio vaporimetras, sudarytas iš nedidelio cilindrinio stiklinio indo, kurio viršus uždarytas, o apačia šlifuojant priderinta prie atvirojo manometrinio vamzdelio su gyvsidabriu galo. Į indą virš gyvsidabrio įpilamas tiriamasis skystis (prieš tai jis suplakamas su gesintomis kalkėmis ir pašalinama ištirpusi angliarūgštė) ir kaitinamas verdančio vandens garuose. Pagal gyvsidabrio lygį atviroje manometro atšakoje sprendžiama apie perteklinį tiriamojo skysčio garų slėgį atmosferos slėgio atžvilgiu. Pagal vandens virimo temperatūrą tyrimo metu ir specialią empirinę lentelę nustatomas alkoholio kiekis, išreikštas procentais.

3020

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką